30 octombrie 2015

Ubuntu 16.04 va fi o veveriţă tericolă

Mark Shuttleworth, părintele, proprietarul, îndrumătorul şi finanţatorul companiei britanice Canonical Ltd., înregistrată pe insula Man, o inexpugnabilă redută a Evului Mediu care se mândreşte cu statutul său de dependenţă a Coroanei Britanice, care, după dorinţa puternicilor zilei, o plasează după cum le mai bin, fie în afara Regatului Unit şi al Uniunii Europene, fie înăuntrul acestora, a anunţat printr-un articol pe jurnalul electronic personal, reluat fără citare de publicaţia OMG! Ubuntu, că a douăzeci şi patra versiune a sistemului de operare Ubuntu se va numi Xenial Xerus, adică, n-avem cu spune altfel decât Xerul Xenial.

Xerii sunt un neam de veveriţe tericole care trăiesc în Africa; dintre toate spiţele xerilor, cea la care s-a gândit Mark Shuttleworth este probabil aceea a veveriţelor tericole sud-africane, xerul Capului, pe numele ştiinţific Xerus inauris; acestea trăiesc mai mult prin ţinuturi aride şi semi-aride, săpându-şi vizuinile sub forma unui sistem de tuneluri care poate acoperi până la 200 de metri pătraţi. Fiecare ceată de xeri ai Capului constă fie din două sau trei femele şi până la nouă pui, fie din până la nouăsprezece masculi. Masculii trăiesc separat de femele, şi nu vin să se-ntâlnească cu ele decât atunci când acestea sunt în călduri, ceea ce se poate întâmpla în tot cursul anului şi mai ales în lunile cele mai călduroase, dar nu durează decât trei ore, timp în care femela acceptă avansurile tuturor masculilor interesaţi.

Pe englezeşte, xenial înseamnă „ospitalier, primitor de oaspeţi“ sau „referitor la relaţiile dintre gazde şi oaspeţi“, fiind format cu sufixul -al de la cuvântul Grecesc xenía „ospitalitate, relaţii de ospitalitate, starea de a fi un oaspete sau un străin“. Pe Româneşte n-avem un cuvânt care să însemne „referitor la relaţiile de ospitalitate“, aşa că putem fără nici o ruşine să spunem şi noi xenial, mai ales că este un cuvânt format cu un sufix Latinesc de la o nobilă rădăcină Greacă.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu